mrtvé moře
v Česku

objednávky 732 205 669

Pojednání o hořčíku

sea

Na úvod vlastnosti vody v Mrtvém moři:
Vysoká hustota vody umožňuje pohodlné sezení na hladině Mrtvého moře. Slanost (salinace) dosahuje 30 až 35 % (v závislosti na hloubce a teplotě) – v porovnání s mořskou vodou, která obsahuje v průměru 10× méně solí (3,5 %). Převládají chlorid hořečnatý (52 %), chlorid sodný (30 %), chlorid draselný a bromid hořečnatý. Důsledkem vysokého podílu solí je vyšší hustota vody Mrtvého moře, a tedy vyšší vztlaková síla působící na plovoucí předměty. Pro udržení se nad hladinou proto není potřeba plavat – tělo je nadnášeno.

Hořčík v minulosti:
Hořčík se používá na celém světě, aby vrátil do života lidi zpět na pokraji smrti – tento úžasný minerál, který byl dlouho přehlížen většinou  veřejnosti (jak lékařské, tak laické) ovlivňuje tak mnoho aspektů našeho zdraví, včetně rakoviny, srdečních chorob, cukrovky, deprese, astmatu , zánětů,  artritidy, autismu… a dalších. Lékaři jsou obeznámeni s použitím chloridu hořečnatého jako léku, který může být podáván pacientovi v době srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice  s  velkým efektem.
Nové poznatky o hořčíku:
Hořčík se může podávat orálně, transdermálně (kůží), intravenózně (injekčně) , přidávat do lázně – simulovat podmínky Mrtvého moře. Voda, kterou pijeme, by v ideálním případě měla mít také vysoký obsah hořčíku (tedy možno podpořit příjem hořčíku též pitím Magnesie).
Proč Hořčík?
Hořčík je nezbytný pro zdraví a tělo si jej neumí samo vyrobit a ten dodaný (potravou, doplňky, kůží) spotřebovává a vyplavuje. Každému z nás se daří lépe s dostatečnými příjmy hořčíku, protože je zapotřebí více než 300 chemických reakcí pro správnou funkci svalů a nervů. Dokonce i mírný nedostatek hořčíku má citelný vliv na zdraví.
Nedostatek hořčíku v průmyslově rozvinuté společnosti velmi je rozšířeným jevem, který snižuje kvalitu života, zvyšuje výskyt i závažnost komplikací diabetu a ohrožuje na životě nemocné trpící srdečními a cévními chorobami.
Zveřejněné studie prokazují, že v industriální společnosti je populace ohrožena chronicky nedostatkem hořčíku, který je zhoršován navíc vysokým příjmem tuku obsaženým v potravinách prodávaných v zařízeních rychlého stravování. Důsledkem pak je zvýšený vznik a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a komplikací diabetu.
Kdo je ohrožen nedostatkem hořčíku?
Výzkum publikovaný v časopise American Journal of Epidemiology v roce 2002 ukázal, že když byla analyzována strava 2566 dětí ve věku od 11 do 19 let, méně než 14 % chlapců a 12 % dívek mělo adekvátní příjem hořčíku!!! To je obzvláště znepokojující, když uvážíme, že stárnutím organismu  stav hořčíku přirozeně klesá. To znamená, že přibližně 80% z nás má nedostatečný přísun hořčíku do organismu.

Jaké jsou výhody?
Výhody zvýšení množství hořčíku v organismu jsou vysoké zejména v případě opakovaných svalových křečí a jiných typů bolestí. Lázeň v hořčíku  přispívá k dosažení hlubokého a klidného spánku v noci – k efektivnímu  odpočinku – postačí vám v noci spát kratší dobu. Je běžné, že  kdo systematicky zvyšuje množství hořčíku v těle z nějakého konkrétního důvodu zjistí, že navýšení hořčíku se projevilo i v ostatních oblastech. Lidé  najednou zjistí, že jsou méně podráždění, mají méně bolestí nebo jejich energetická hladina se výrazně zvýšila. Zde je výčet potíží, které suplementace hořčíku pomáhá řešit:
ADHD
Chronický únavový syndrom
Deprese
Epilepsie
Diabetes mellitus
Parkinsonova nemoc
Arytmie
Migrény
Oběhové poruchy: mrtvice, srdeční infarkt, arterioskleroza
Bolesti hlavy
Křeče
Bolesti břicha
Osteoporóza
Astma
Tinnitus
Preeklampsie
Slabost
Vysoký tlak
Kožní problémy – ekzém, akné, lupenka

Proč hořčík aplikovat transdermálně?
Většina z nás je velmi dobře obeznámena s užíváním léků a doplňků stravy ústně, ačkoli už existuje také mnoho léků aplikovatelných transdermálně (přímé vstřebávání přes kůži). Známé příklady jsou nikotinové náplasti, hormonální náplasti a mnoho dalších. Výhody transdermální absorpce jsou: přímá aplikace léku na místo bolesti, rychlejší vstup do krevního oběhu, vynechání  zažívacího traktu (kde může být snížen účinek léku díky působení  enzymů a kyselin)  a zvýšenou absorpci a biologickou dostupnost. V případě hořčíku může transdermální aplikace  snížit vedlejší účinek orální aplikace –  průjmu, který je s jedním nejvíce omezujících  faktorů  při snaze o dostatečné navýšení své koncentrace hořčíku  v těle. Při orální aplikaci je využito pouze cca  30-40%  hořčíku, pravděpodobně ve skutečnosti ještě méně.  Dr. Jay Cohen, MD uvádí, že: „Při užívání tablet  a kapslí hořčíku vaše tělo absorbuje jen 30 % z hořčíku, které obsahují. U mnoha dalších potravinových doplňků je absorpce je mnohem menší,  okolo 10 %. „